Penerapan Pelatihan Higiene Sanitasi Untuk Meningkatkan Pengetahuan Bagi Penjamah Makanan Nasi Boran di Kota Lamongan

Authors

  • Nahdliyah Hita Pratiwi Universitas Negeri Surabaya
  • Niken Purwidiani Universitas Negeri Surabaya
  • Sri Handajani Universitas Negeri Surabaya
  • Asrul Bahar Universitas Negeri Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.59841/inoved.v2i3.1554

Keywords:

training, hygiene, sanitation, food handlers

Abstract

This study aims to determine whether hygiene and sanitation training can improve knowledge for food handlers of boran rice in Lamongan City. This research method uses quantitative with an evaluative descriptive approach. Data collection techniques through Pre Test and Post Test questions. Research respondents were all food handlers of Boran rice in Lamongan city. a total of 20 people. with descriptive analysis techniques with the help of the SPSS (Statistical Package For Social Science) program.  The results showed: by comparing the results of the pre-test and post-test, it can be seen that the training was quite effective in increasing participants' understanding and knowledge of hygiene and sanitation, because the average posttest answer of food handler respondents obtained a higher posttest score than when the pretest was conducted. Evidenced by the average Pre Test score was 66.75 and the average Post Test score was 73.25. Where the score is in the very good category. So it can be said that there is an effect of the application of sanitation hygiene training on increasing knowledge for food handlers of boran rice in Lamongan City.

References

[Ardiansyah, Moh Firdaus. 2023. Analisis Strategi Penjualan Kelompok Nasi Boran sebagai Destinasi Wisata Kuliner Tradisional Lamongan. Jember: Universitas Islam Negeri Kiai Haji Achmad Siddiq Jember.

[Arisworo, D, Yusa, N. Sutresna. 2006. Ilmu Pengetahuan Alam untuk Kelas VIII Sekolah Menengah Pertama. Grafindo Media Pratama, Jakarta.

Budiman, A. (2013). Kapita Selekta Kuesioner : Pengetahuan dan Sikap dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta : Salemba Medika

Handayani, T. (2015). Manajemen Kesekretarisan Teori dan Praktik Kiat Sukses Menjadi Sekretaris. 1–119. Retrieved from https://bahanajar.uhamka.ac.id/wpcontent/uploads/2017/11/Buku-Sekretaris-Trisni.pdf

Herningtyas, Rizqa Anantasya dan Choirul Anna Nur Afifah. 2017. Pelatihan Higiene Sanitasi untuk Meningkatkan Pengetahuan Penjamah Makanan Warung Kopi di Kawasan Kampus Unesa Lidah Wetan Surabaya. e-Jornal Boga, Vol. 5, No. 3

Masdarini, Luh dan Mazarina Devi. 2011. Pemahaman, Sikap, dan Unjuk Kerja Higiene-Sanitasi Siswa dalam Pengolahan dan Penyajian Makanan di SMK Bidang Keahlian Tata Boga. Malang: Universitas Negeri Malang

Mulyani, Roza. 2014. Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Higiene Pengolah Makanan. Jurnal Keperawatan, Vol. X, No.

Muzakki, Moh Faisol dkk. 2020. Pengembangan Perangkat Pelatihan untuk Meningkatkan Pengetahuan Higiene Sanitasi Penjamah Makanan Pembuat Lontong di Banyu Urip Lor Kota Surabaya. e-Journal Tata Boga, Vol. 9, No. 2

Nurlaela E. 2011. Keamanan Pangan dan perilaku penjamah makanan di instansi gizi rumah sait. Media Gizi Masyarakat Indonesia 1 (1): 1-7Nursifa, S. 2024. Pengaruh Pengetahuan Sanitasi Hygiene Terhadap Niat Perilaku Hygiene Siswa Kuliner SMK Negeri 1 Lamongan. Fakultas Teknik. Unesa. Skripsi

Rahmayani. 2018. Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Tindakan higiene Sanitasi Pedagang Makanan Jajanan di Pinggir Jalan. Jurnal AcTion, Vol.3, No. 2

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung : Alfabeta, CV

Suhadi. 2007. “Penyusunan Perangkat Pembelajaran dalam Kegiatan Lesson Study”. Makalah disajikan pada pelatiahn Lesson Study untuk Guru SMP seKabupaten Hulu Sungai Utara, Kalimantan, pada 27-31 Mei 2007 Sungai Utara, Kalimantan

Published

2024-07-17

How to Cite

Nahdliyah Hita Pratiwi, Niken Purwidiani, Sri Handajani, & Asrul Bahar. (2024). Penerapan Pelatihan Higiene Sanitasi Untuk Meningkatkan Pengetahuan Bagi Penjamah Makanan Nasi Boran di Kota Lamongan. Journal Innovation In Education, 2(3), 290–302. https://doi.org/10.59841/inoved.v2i3.1554