Strategi Usaha Sambal Goreng Udang Pete : Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat Bengawan, Juata Permai

Authors

  • Nurul Hidayat Universitas Borneo Tarakan
  • Nabila Afdaliyah Universitas Borneo Tarakan
  • Adrian Maulana Universitas Borneo Tarakan
  • Nuprianti Nuprianti Universitas Borneo Tarakan
  • Jasmin Putra Pratama Universitas Borneo Tarakan
  • Natalia Natalia Universitas Borneo Tarakan
  • Sukmawati Sukmawati Universitas Borneo Tarakan

DOI:

https://doi.org/10.59841/excellence.v3i1.2531

Keywords:

coastal community economy, shrimp, tropical regions

Abstract

Shrimp is one of the marine resources with significant economic potential, particularly in tropical regions. The utilization of shrimp can contribute substantially to the economy of coastal communities. This study aims to analyze the economic potential of shrimp and its utilization by coastal communities in tropical regions. The results of the study indicate that shrimp has significant economic potential, with production values reaching hundreds of millions of dollars per year. However, the utilization of shrimp by coastal communities is still suboptimal due to limited market access, lack of knowledge on shrimp processing technology, and inadequate government support. This study recommends several strategies to enhance the utilization of shrimp by coastal communities, including market infrastructure development, training on shrimp processing technology, and increased government support.

References

Alauddin, M. H. R., & Putra, A. (2023). Kajian daya dukung lingkungan dalam budidaya udang vaname. Jurnal Kelautan dan Perikanan Terapan (JKPT), 1, 103-109.

Ardana, T., & Zulmi, R. (2025). Pengelolaan hasil laut berbasis komunitas nelayan di Pulau Sumbawa untuk mendukung pariwisata kuliner lokal. UNITY: Journal of Community Service, 2(1), 11-15.

Butarbutar, D. N., Sintani, L., & Harinie, L. T. (2020). Peningkatan kesejahteraan ekonomi masyarakat pesisir melalui pemberdayaan perempuan. Journal of Environment and Management, 1(1), 31-39.

Febrina, L., Suryana, A. A. H., & Riyantini, I. (2016). Analisis optimasi faktor-faktor produksi dan pendapatan usaha budidaya udang windu di Kecamatan Cilebar Kabupaten Karawang. Jurnal Perikanan Kelautan, 7(2).

Lestari, M. M. (2013). Potensi dan tantangan pengelolaan sumber daya kelautan dalam penciptaan masyarakat pesisir yang siap menjawab perkembangan zaman. Jurnal Selat, 1(1), 8-12.

Muna, C. (2022). Eksistensi peran mahasiswa dalam pengabdian masyarakat. Eastasouth Journal of Impactive Community Services, 1(01), 32-50.

Putra, A., Darmawan, E., & Wahyudi, H. (2022). Pemberdayaan ekonomi masyarakat pesisir dengan community-based fishing system management di Desa Resun Pesisir Kabupaten Lingga. JANITA: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(2), 74-82.

Putra, D. P., Sabriani, S., Roslinda, R., Anggara, W., Mirwan, M., & Anwar, M. (2025). Pemberdayaan masyarakat pesisir sebagai upaya meningkatkan potensi sumber daya dan kemandirian masyarakat Desa Tompotanah dalam mewujudkan desa maritim unggul. Madaniya, 6(1), 368-377.

Qodriyatun, S. N. (2013). Peningkatan kesejahteraan masyarakat pesisir di Kota Batam melalui pemberdayaan masyarakat. Aspirasi: Jurnal Masalah-Masalah Sosial, 4(2), 91-100.

Rudyanto, A. (2004). Kerangka kerja sama dalam pengelolaan sumber daya pesisir dan laut. Makalah disampaikan pada Sosialisasi Nasional Program MFCDP, 22.

Sulfiana, S., Ibal, L., Abu, N., Anwar, A. R., Rahmi, R., Kayatun, S. N., ... & Saleh, M. (2025). Pelatihan pembuatan sambal udang kasia untuk peningkatan ekonomi masyarakat Kampung Arar. Al-Khidma: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 10-21.

Umidayati, U., Khaerudin, K., Dewi, I. J. P., Kusriyati, K., Indrayati, A., Lestari, S. W., ... & Kurman, K. (2021). Pelatihan budidaya udang vannamei sistem semi-intensif di Desa Karang Anyar, Provinsi Lampung. Jurnal Abdi Insani, 8(3), 365-376.

Wantu, T., Alwi, N. M., & Sari, P. (2023). Pelatihan pengolahan hasil laut untuk meningkatkan kemandirian entrepreneurship bagi ibu-ibu PKK. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 7(3), 2041-2048.

Yanto, N., Nugrahawati, A., Muktitama, A. M., Sari, C. R., & Ruzanna, A. (2025). Sosialisasi optimalisasi manajemen budidaya udang vannamei di Desa Bungkah, Kabupaten Aceh Utara. TOLIS MENGABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 3(1), 5-10.

Yuniasih, Y., Rahmawati, M., Fahmi, A. S. R., & Subrata, A. (2023). Pengembangan kewirausahaan melalui diversifikasi olahan hasil laut. DHIGANA: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(2), 60-67.

Downloads

Published

2025-03-25

How to Cite

Nurul Hidayat, Nabila Afdaliyah, Adrian Maulana, Nuprianti Nuprianti, Jasmin Putra Pratama, Natalia Natalia, & Sukmawati Sukmawati. (2025). Strategi Usaha Sambal Goreng Udang Pete : Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat Bengawan, Juata Permai. Journal Economic Excellence Ibnu Sina, 3(1), 263–269. https://doi.org/10.59841/excellence.v3i1.2531

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.