Pengaruh Pola Makan dengan Kejadian Gastritis

Authors

  • Azahra Nasywa Putri Farisa Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Febriana Rachmawati Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Febri Nur Hidayah Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Hasna Aufa Rafiqi Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Nabilah Yasin Universitas Duta Bangsa Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.59841/jumkes.v3i1.2300

Keywords:

Influence, Diet, Occurrence of Gastritis

Abstract

According to Dermawan D & Rahyuningsih, T (2010), gastritis is not a single disease, but several conditions that refer to stomach inflammation. Usually this inflammation is the result of a bacterial infection which can cause stomach ulcers, namely Helicobacter Pylory and is the only bacteria that lives in the stomach. Unhealthy lifestyles such as consuming foods that can stimulate an increase in stomach acid, such as pickles, vinegar, chili sauce, as well as smoking and drinking alcohol, can increase the number of gastritis sufferers. Gastritis is one of the most common digestive tract health problems.  The aim is to find out risk factors regarding the influence of irregular eating patterns.  Method The type of research used is descriptive analytical observational. The approach method used is a cross sectional approach, which is research to study the dynamics of the correlation between risk factors and effects, by approaching, observing or collecting data at one time (point time approach). (Notoatmodjo, 2010). Research findings found that the majority of female respondents showed poor eating patterns. Implications: Knowledge of gastritis risk factors is very important to form a healthy eating pattern, which has an impact on stomach health.

References

Abdul Rahman Usman, M., Octavianus Yan Dimpudus, R., Ana Zulfatunnadiroh, L., Yoga Pratiwi, R., Sastrawati Panco, A., & Anjasmara Robo Putra, C. (2021). The relationship between diet pattern and gastritis prevalence in nursing semester II study program students. Malaysian Journal of Medicine and Health Sciences, 17(SUPP2), 2636-9346.

Apriyani, L., L, M. W., & Puspitasari, I. (2021). Hubungan pola makan dengan gastritis pada remaja masa new normal di SMA Negeri 1 Muaragembong. JKM: Jurnal Keperawatan Merdeka, 1(1), 74–80. https://doi.org/10.36086/jkm.v1i1.986

Ausrianti, R. (2019). Hubungan pola makan dan faktor stress dengan kejadian gastritis poliklinik penyakit dalam RSUP Dr. M Jamil Padang tahun 2018. Jurnal Penelitian dan Kajian Ilmu, XIII(5), 124. https://www.jurnal.umsb.ac.id/index.php/menarailmu/article/view/1314

Biologi, J. (2023). Hubungan pola makan dengan kejadian gastritis pada remaja di Puskesmas Wonokromo Surabaya. Jurnal Bioedutech, 2, 21-30.

Dasar di Kabupaten Banyumas. (n.d.). Hubungan pola makan dengan kejadian gastritis pada remaja. Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 2(1), 95–100. https://doi.org/10.30812/nutriology.v2i1.1242

Miftahussurur, M., Rezkita, Y. A., I'ti, & Shom, R. (2021). Textbook of clinical aspect of gastritis.

Mustakim. (2009). Mengenal penyakit organ cerna. Pustaka Populer Obor.

Notoadmodjo, S. (2002). Metodologi penelitian kesehatan. Rineka Cipta.

Pratama, P. H., Ghifary, H., Khairani, D. S., Syabil, S., & Amalia, R. (2022). Pengaruh perbedaan pola makan terhadap penyebab penyakit gastritis pada remaja laki-laki dan perempuan: A systematic review. Jurnal Kesehatan Tambusai, 3(2), 168–174. https://doi.org/10.31004/jkt.v3i2.4488

Purbaningsih, E. S. (2020). Analisis faktor gaya hidup yang berhubungan dengan risiko kejadian gastritis berulang.

Purtiantini. (2012). Hubungan pola makan mahasiswa kedokteran angkatan 2010 dengan kejadian penyakit gastritis di FKIK UIN Syarif Hidayatullah.

Putri, R. S. M., & Agustin, H. W. (2010). Hubungan pola makan dengan timbulnya gastritis pada pasien di Universitas Muhammadiyah Malang.

Romadonika, F., Safitri, R. P., Hidayati, B. N., & Pratiwi, E. A. (2022). Pendidikan kesehatan tentang pengetahuan dan perilaku pencegahan gastritis di pondok pesantren. Jurnal Pendidikan Kesehatan, 1, 101–105.

Sartika, L., Rositasari, S., & Bintoro, W. (2020). Hubungan pola makan dan stres dengan kejadian gastritis di Puskesmas Pajang Surakarta. JIKI, 13(2), 53–62.

Surijati, K. A., Hapsari, P. W., & Rubai, W. L. (2021). Faktor-faktor yang mempengaruhi pola makan siswa sekolah dasar di Kabupaten Banyumas. Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 2(1), 95–100. https://doi.org/10.30812/nutriology.v2i1.1242

Tussakinah, W., Masrul, M., & Burhan, I. R. (2018). Hubungan pola makan dan tingkat stres terhadap kekambuhan gastritis di wilayah kerja Puskesmas Tarok Kota Payakumbuh tahun 2017. Jurnal Kesehatan Andalas, 7(2), 217. https://doi.org/10.25077/jka.v7i2.805

Downloads

Published

2025-01-21

How to Cite

Azahra Nasywa Putri Farisa, Febriana Rachmawati, Febri Nur Hidayah, Hasna Aufa Rafiqi, & Nabilah Yasin. (2025). Pengaruh Pola Makan dengan Kejadian Gastritis . Jurnal Mahasiswa Ilmu Kesehatan, 3(1), 200–207. https://doi.org/10.59841/jumkes.v3i1.2300

Most read articles by the same author(s)