Perhitungan Angka Lempeng Total Bakteri Jamu Kunyit Asam di Kayuringin Jaya Kota Bekasi

Authors

  • Putri Eka Sari Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan IKIFA
  • Pra Panca Bayu Candra Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan IKIFA
  • Vina Irfilian Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan IKIFA

DOI:

https://doi.org/10.59841/an-najat.v2i4.1595

Keywords:

Jamu, Kunyit Asam, Total Plate Count

Abstract

Jamu gendong is not only popular on the island of Java but can also be found on various other islands in Indonesia. Jamu gendong is a trditional medicine favored by the community. Although jamu gendong is not required to have distribution permit, the hygiene of its production process needs to be considered to ensure it is safe for consumption. Kunyit Asam is one of the most popular types among residents. The aim of this study is to determine the Total Plate Count (TPC) of bacteria in kunyit asam in RT 004 RW 012 Kayuringin Jaya, Bekasi City. Samples were taken from three sellers: seller 1, seller 2, and seller 3. The research stages included sample collection, sample preparation, and the total plate count bacterial test. The results of this study showed that for sample 1 and 2, the bacterial count was no more than 105 CFU/ml, while sample 3 had 2x105 CFU/ml. Based on these results, all three of jamu gendong samples meet the quality standards as per the Indonesian Food and Drug Authorithy Regulation Number 12 of 2014 for brewed herbs, with microbial contamination limits (TPC) ≤ 106 colonies/g.

 

References

Amalia, P., Rahayu, T. P., Fitriyati, L. (2022). Uji Cemaran Mikroba Angka Lempeng Total (ALT) Pada Sediaan Jamu Gendong Di Pasar Karanganyar Kabupaten Kebumen. In Prosiding 16th Urecol : Seri MIPA dan Kesehatan, 1306-1317. https://repository.urecol.org/index.php/proceeding/article/view/2606

Angraeni, P. D., Marhamah., Djayasinga, R. (2021). Pengaruh Pemanasan Berulang Terhadap Kualitas Media Plate Count Agar (PCA) di Laboratorium Bakteriologi Jurusan Analis Kesehatan. Jurnal Medika Malahayati, 6(3), 220-226. https://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/medika/article/view/5936/pdf

Astriani, R., Faladita, N. (2022). Perhitungan Angka Lempeng Total (ALT) Bakteri Pada Jamu Gendong Beras Kencur yang Beredar di pasar Tradisional Way Kandis dan Pasar Tempel Way Halim. Jurnal Analisis Farmasi, (7)2, 175-184. https://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/analisfarmasi/article/view/8183/pdf

BPOM. (2012b). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan. Badan Pengawas Obat dan Makanan,1-19.

BPOM. (2014). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia Nomor 12 Tahun 2014. Tentang Persyaratan Mutu Obat Tradisional. Badan Pengawas Obat dan Makanan, 1-25.

Dahlan, A.Z. (2023). Ilmu Dasar Mengenai Jamu Tradisional & Herba Terstandar. Available at https://books.google.co.id/books?id=ToilEAAAQBAJ&pg=PT23&hl=id&source=gbs_selected_pages&cad=1#v=onepage&q&f=false, diakses tanggal 22 Juli 2024.

Damayanti, N. M. E., Abadi, M. F. Bintari, N. W. D . (2020). Perbedaan Jumlah Bakteriuri pada Wanita Lanjut Usia Berdasarkan Kultur Mikrobiologi Menggunakan Teknik Cawan Tuang dan Cawan Sebar. Meditory, 8(1), 1-4. https://ejournal.poltekkes-denpasar.ac.id/index.php/M/article/view/969/0

Dewi, M. N., Wigayanti, Fatmawati, P., Visca, R., Suriawati, J., Rahmawati, S.R. (2022). Analisa Cemaran Bakteri Jamu Beras Kencur Sediaan Cair dengan Metode Angka Lempeng Total. Jurnal Serambi Engineering, 7(2), 4059-4064. https://mail.ojs.serambimekkah.ac.id/jse/article/view/2878

Dwisari, P. (2021). Uji Angka Lempeng Total (ALT) dan Angka Kapang/Khamir (AKK) dalam Jamu Gending Kunyit Asam di Pasar Tradisional yang Berada di Kabupaten X. Skripsi. Fakultas Teknik Universitas Pasundan, Bandung.

Febriawan, R. (2020). Manfaat Senyawa Kurkumin dalam Kunyit pada Pasien Diare. Jurnal Medika Hutama, 2(1), 255-259. https://www.jurnalmedikahutama.com/index.php/JMH/article/view/63

Gardjito, M., Harmayani, E., Suharjono, K. I., Jamu: Pusaka Penjaga Kesehatan Bangsa, Asli Indonesia. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Jalil, M., Purwantoro, A., Daryono, B. S., Kurniawan, F. Y., Purnomo. (2021). Jamu Kunir Asem: Tinjauan Etnomedisin oleh Peramu Jamu Jawa di Yogyakarta. Jurnal Jamu Indonesia, 6(1), 8-15. https://doi.org/10.29244/jji.v6i1.211

Priamsari, M. R. & Susanti, M. M. (2020). Analisis Cemaran Mikroba Pada Jamu Gendong Kunir Asem yang Beredar di Wilayah Semarang Utara. Jurnal Akademi Farmasi Prayoga, 5(1), 21-31. https://doi.org/10.56350/jafp.v5i1.33

Rusman & Taufiq. (2024). Uji Angka Kapang Khamir dan Angka Lempeng Total pada Wedang Uwuh yang dikombinasikan dengan Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa L.). Jurnal Kesehatan Yamasi Makassar, 8(1), 16-25. https://doi.org/10.59060/jurkes.v8i1.312

Saras, T. (2023). Jamu Gendong: Warisan Herbal Nusantara untuk Kesehatan dan Kecantikan. Semarang : Tiram Media.

Tivani, I., Amananti, W., Purgiyanti. (2018). Uji Angka Lempeng Total pada Jamu Gendong Kunyit Asem di Beberapa Desa Kecamatan Talang Kabupaten Tegal. Pancasakti Science Education Journal, 3(1), 43-48. https://scienceedujournal.org/index.php/PSEJ/article/view/98/67

Downloads

Published

2024-11-25

How to Cite

Putri Eka Sari, Pra Panca Bayu Candra, & Vina Irfilian. (2024). Perhitungan Angka Lempeng Total Bakteri Jamu Kunyit Asam di Kayuringin Jaya Kota Bekasi. An-Najat, 2(4), 270–277. https://doi.org/10.59841/an-najat.v2i4.1595

Similar Articles

<< < 1 2 3 

You may also start an advanced similarity search for this article.