Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus Pada Media Rebusan Biji Nangka Sebagai Substitusi Media Nutrient agar
DOI:
https://doi.org/10.59841/an-najat.v2i3.1453Keywords:
Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Artocarpus heterophyllus, Nutrient agar.Abstract
Nutrient agar (NA) is an example of a medium that is often used to grow and breed bacteria in the laboratory but has an expensive price. One of the innovations that are currently developing is by utilizing natural resources that will be used as a medium for bacterial growth at a relatively cheaper cost and easy to obtain such as Artocarpus heterophyllus seeds. This study aimed to determine whether the boiled Artocarpus heterophyllus seeds media can be used as a substitute media of Nutrient agar for the growth of Escherichia coli and Staphylococcus aureus. This study was a true experiment with a posttest-only control design and analyzed using the One-Way Anova test. The results of the one way ANOVA test showed that there was a significant difference between the boiled Artocarpus heterophyllus seeds media and the Nutrient agar on the growth of the number of Escherichia coli and Staphylococcus aureus colonies with significant values of 0.006 and 0.000 (p<0.05). Based on the results of the analysis, Artocarpus heterophyllus boiled seeds media can be used as a substitute media of Nutrient agar for the growth of Escherichia coli and Staphylococcus aureus.
References
Amtaran, N.P.Y., 2020, Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus Pada Media Kacang Nasi dan Kacang Turis sebagai Substitusi Media Nutrient agar, Karya Tulis Ilmiah, Program Studi Teknologi Laboratorium Medis, Politeknik Kesehatan Kemenkes Kupang. http://repository.poltekeskupang.ac.id/id/eprint/2309
Anisah, A., 2015, Media Alternatif Untuk Pertumbuhan Bakteri Menggunakan Sumber Karbohidrat Yang Berbeda, Skripsi, Program Studi Pendidikan Biologi, Universitas Muhammadiyah Surakarta. http://eprints.ums.ac.id/38852/1/HALAMAN%20DEPAN.pdf
Ariyanti, W., 2016, Pertumbuhan Bakteri E. coli dan Bacillus subtilis pada Media Singkong, Ubi Jalar Putih, dan Ubi Jalar Kuning sebagai Substitusi Media NA, Skripsi, Program Studi Pendidikan Biologi, Universitas Muhammadiyah Surakarta. http://eprints.ums.ac.id/id/eprint/42888
Fitriana, W. S., 2015, Efektivitas Daya Antibakteri Ekstrak Biji Pepaya (Carica papaya Linn.) Terhadap Bakteri Actinobacillus actinomycetemcomitans, Skripsi, Program Studi Pendidikan Dokter Gigi Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta. http://thesis.umy.ac.id/datapublik/t63368.pdf
Iriani, D., Manurung, L. M., & Syahrul, 2019, Pengaruh Bahan Pengikat Berbeda Terhadap Mutu Bakso Kijing (Pilsbryoconcha sp.) Selama Penyimpanan Suhu Dingin (±5°C), Berkala Perikanan Terubuk, 47 (3): 37-51. http://download.garuda.kemdikbud.go.id/article.php?article=1402695&val=2275&title=EFFECT%20OF%20DIFFERENT%20BINDER%20MATERIAL%20ON%20THE%20QUALITY%20OF%20FRESHWATER%20MUSSEL%20Pilsbryoconcha%20sp%20MEATBALLS%20DURING%20COLD%20TEMPERATURE%20STORAGE%20%205%20C
Irna, A., et.al., 2020, Pengaruh Durasi Fermentasi dan Jumlah Ragi Terhadap Kualitas Tempe Biji Nangka, ISEJ: Indonesian Science Education Journal, 1(1): 35-41. https://siducat.org/index.php/isej/article/view/17
Juariah, S., dan Tiana R., 2021, Media Alternatif Pertumbuhan Staphylococcus aureus Dari Biji Durian (Durio Zibethinus murr), Meditory: The Journal of Medical Laboratory, 9(1): 19-25. http://ejournal.poltekkes-denpasar.ac.id/index.php/M/article/view/1400
Khaerunnisa, R., et.al., 2019, Pemanfaatan Air Rebusan Umbi Kuning dan Ungu Sebagai Media Alternatif Pertumbuhan Escherichia Coli dan Staphylococcus Aureus, Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung, 11(1): 269-276. https://juriskes.com/index.php/jrk/article/view/753
Lestari, D.P.Y., 2016, Pertumbuhan Bakteri Bacillus subtilis pada Media Biji Nangka dan Biji Kluwih sebagai Substitusi Media NA (Nutrient Agar), Skripsi, Program Studi Pendidikan Biologi, Universitas Muhammadiyah Surakarta. http://eprints.ums.ac.id/id/eprint/42894
Nusa, M.I., Fuadi, M., dan Fatimah, S., 2014, Studi Pengolahan Biji Buah Nangka dalam Pembuatan Minuman Instan. Agrium: Jurnal Ilmu Pertanian, 19(1): 31-38. http://jurnal.umsu.ac.id/index.php/agrium/article/view/329
Rahayu, W. P., Suliantri, Safitri, U. K., & Adhi, W., 2020, Susu Fermentasi Dengan Biji Nangka Sebagai Prebiotik, J. Teknol. dan Industri Pangan, 31 (2): 138-146. https://journal.ipb.ac.id/index.php/jtip/article/view/30418?journal=
Sari, Laily P., 2019, Pembuatan Media Pertumbuhan Bakteri Dengan Menggunakan Umbi Ubi Jalar Cilembu (Ipomoea batatas (L.) Lam) Untuk Bakteri Lactobacillus acidophilus, Salmonella typhii dan Escherichia coli, Skripsi, Program Studi Sarjana Farmasi, Universitas Sumatera Utara Medan. https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/25424
Sulistiyoningrum, R. S., Suprijanto, J., & Sabdono, A., 2013, Aktivitas Anti Bakteri Kitosan Dari Cangkang Kerang Simping Pada Kondisi Lingkungan Yang Berbeda: Kajian Pemanfaatan Limbah Kerang Simping (Amusium sp.), Journal of Marine Research, 2(4): 111-117. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jmr/article/view/3691
Sumampouw, O.J., 2019, Mikrobiologi Kesehatan, 1st Ed, 1, Deepublish, Yogyakarta.
Zamilah, M., Ruhimat, U., & Setiawan, D., 2020, Media Alternatif Kacang Tanah Untuk Pertumbuhan Bakteri. Journal of Indonesian Medical Laboratory and Science (JoIMedLabS), 1(1): 57-65. http://jurnal.aiptlmi-iasmlt.id/index.php/joimedlabs/article/view/11
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 An-Najat
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.