Formulasi dan Uji Stabilitas Ekstrak Biji Kopi Arabika (Coffea arabica L.) sebagai Pewarna alami pada Cream Eye Brow

Authors

  • Chikita Inaku Fakultas Farmasi Universitas Megarezky Makassar
  • Febrianti Putri Ika Fakultas Farmasi Universitas Megarezky Makassar

DOI:

https://doi.org/10.59841/an-najat.v3i1.2370

Keywords:

Arabica coffee beans (Coffea arabica L), cream, anthocyanin, natural coloring

Abstract

Arabica coffee contains caffeine, polysaccharides, chlorogenic acid, and triglycerides. Coffee can be usedfor body treatment; therefore, coffee can provide various benefits that can be used in the world ofskin beauty. Coffee is also used to relieve irritation, pmtect the skin, and fight the effects of sun exposure andfree radicals. The secondary metabolite compounds of the flavonoid group that play a role in changing the color ofnatural indicators are anthocyanins. The aim ofthis research is to determine whether Arabica coffee bean extract (Coffea arabica L.) can be formulated in theform ofan eyebrow cream dosageform that is physically and chemically stable. Experimental research method. Eyebrow cream preparations were made in each formula with concentrations of 10%, 15%, and 20%; the negative contpvl used Arabica Coffee Bean Extract (Coffea arabica L). The results of the evaluation of eyebrow cream preparations in the organoleptic, homogeneity, pH, spreadability, adhesion, and irritation tests did not indicate physical or chemical changes. Anthocvanin testfor Arabica Coffee Bean Extract (Coffea arabica L.) using a qualitative test with 2N HCL and 2N NaOH shows a reddish color that changes to blue or green, which indicates the presence of anthocyanin in the sample.

References

Faisal, H., Farmasi, P. S., & Farmasi, F. (2021). Jurnal Indah Sains dan Klinis. Of Indah Science and Clinic, 2(1), 1–5.

Ii carsita, Marini, C. S. N. (2020). Formulasi Sediaan Eyeshadow Compact Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L.) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Herbal Dan Farmakologis, 5(2), 10–16.

Lumentut, N., Edi, H. J., & Rumondor, E. M. (2020). Formulasi dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol Kulit Buah Pisang Goroho (Musa acuminafe L.) Konsentrasi 12.5% Sebagai Tabir Surya. Jurnal MIPA, 9(2), 42. https://doi.org/10.35799/jmuo.9.2.2020.28248

Lumentut, N., Edi, H. J., & Rumondor, E. M. (2020). Formulasi dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol Kulit Buah Pisang Goroho (Musa acuminafe L.) Konsentrasi 12.5% Sebagai Tabir Surya. Jurnal MIPA, 9(2), 42. https://doi.org/10.35799/jmuo.9.2.2020.28248

Utomo, S. (2000). Pengaruh Konsentrasi Pelarut (n-Heksana) terhadap Rendemen Hasil Ekstraksi Minyak Biji Alpukat untuk Pembuatan Krim Pelembab Kulit (Suratmin Utomo ). 5–8.

Arumsari V, D & Dwiyanti S, 2020. (2020). Perbandingan Penggunaan Eyebrow Cream Dan Eyebrow Chalk Sebagai Kosmetik Pembentukan Alis Terhadap Hasil Foto Make Up Underwater Dhini Vega Arumsari. 09.

Ii carsita, Marini, C. S. N. (2020). Formulasi Sediaan Eyeshadow Compact Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L.) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Herbal Dan Farmakologis, 5(2), 10–16.

(Sari I, D. & R. D. (2019). Buku Ajar Teknologi Kosmetik. 1–23.

Muafiah, A. F. (2019). Pengaruh Lama Waktu Penyangraian Terhadap Sifat Fisikokimia Dan Organoleptik Kopi Bubuk Arabika Yang Tumbuh Di Daerah Wonosobo (Coffea Arabica) Skripsi. Αγαη, 8(5), 55.

Muhammad Rozy. (2018). Pembuatan Salep Mata Kloramfenikol. 2014, 3–12

Wati, J., & Hasby, H. (2021). Analisis Aktivitas Antosianin dari Buah Senggani (Melastoma candidum L.), Kulit Kopi (Coffea arabica L.), dan Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L.) Sebagai Indikator Asam Basa. KATALIS: Jurnal Penelitian Kimia Dan Pendidikan Kimia, 3(2), 1–6. https://doi.org/10.33059/katalis.v3i2.3107

Lumentut, N., Edi, H. J., & Rumondor, E. M. (2020). Formulasi dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol Kulit Buah Pisang Goroho (Musa acuminafe L.) Konsentrasi 12.5% Sebagai Tabir Surya. Jurnal MIPA, 9(2), 42. https://doi.org/10.35799/jmuo.9.2.2020.28248

Downloads

Published

2025-02-24

How to Cite

Chikita Inaku, & Febrianti Putri Ika. (2025). Formulasi dan Uji Stabilitas Ekstrak Biji Kopi Arabika (Coffea arabica L.) sebagai Pewarna alami pada Cream Eye Brow. An-Najat, 3(1), 150–160. https://doi.org/10.59841/an-najat.v3i1.2370

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.