Problematika Dan Strategi Optimalisasi Sertifikasi Halal Di Indonesia

Authors

  • Usnan Usnan FEBI UIN Raden Mas Said Surakarta
  • Aisy Rahmadani FEBI UIN Raden Mas Said Surakarta
  • Kortis Luhut Maharani FEBI UIN Raden Mas Said Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.59841/jureksi.v2i3.1557

Keywords:

Halal certification, Problem in the Implementation

Abstract

This research was conducted with the aim for analyzing and mapping problems in the implementation of halal certification for micro and small enterprises (UMK) in Indonesia. This research uses a qualitative method with a literature study approach, namely by searching for articles via Google Scientist with the keywords halal certification problems, then reviewing and mapping the research findings obtained. The results of this research show that from the 12 papers reviewed, 4 (four) classifications of problems in the implementation of halal certification policies can be mapped, namely first, regulatory aspects, second, perceptions and behavior of MSE actors, third, knowledge aspects and fourth, support system aspects. The efforts put forward by researchers from the four problem maps are (1) carrying out evaluations and reviews of regulations, (2) carrying out comprehensive, systematic and measurable outreach and education efforts, and (3) improving existing infrastructure and personnel in the implementation of halal certification.

References

Akim et.al. (2019). The Shifting of Halal Certification System in Indonesia: From Society-Centric To State-Centric. MIMBAR : Jurnal Sosial dan Pembangunan, [S.l.], p. 115-126.

Aliyudin, Abror, K., Khairudin, & Hilabi, A. (2022). Sertifikasi Halal di MUI Lampung Pasca Undang-undang Nomor 34 tahun 2014 dan Problematika UMKM. Al Maal Journal of Islamic and Banking, 3(2), 198-212.

Aprilia & Priantina (2022). Analisa Strategi Peningkatan Sertifikasi Halal Sektor Kuliner di Bangka Selatan. IJMA: International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 2(1),50-71.

Arifin, H. (2023). Analisis Sistem Sertifikasi Halal Kategori Self Declare. Sinomika Journal, 1(5),1773-1779.

Aurahma, A. & Arsyianti, L.D.(2024) Strategy to increase the number of halal self declared certification in Indonesia. Halal Studies and Society, 1(1), 1 – 9.

Faridah, H.D. (2019). Serifikasi Halal di Indonesia Sejarah, Perkembangan dan Implementasi. Journal of Halal Product and Research, 2(2), 68-80.

Fitri, Z. E., & Mardiah. (2023). Kajian Sertifikasi Halal Gratis (Sehati) Dengan Skema Self Declare Pada UMKM Dapur Mimi. Jurnal Ilmiah Pangan Halal, 5(1), 6–15.

Fitriyani, A., Nasco, M. Z., & Sirait, P. H. D. (2024). problematika kewajiban sertifikasi halal bagi usaha mikro, kecil, dan menengah berdasarkan teori gustav radbruch. Jurnal BATAVIA, 1(02), 96–103.

Hasan, Maisyarah R. (2021). Maqashid Syariah Sertifikasi Halal. Palembang: Bening Media Publishing

Husna, H. & Caniago, S. (2022). Problematika Sertifikasi Halal pada Industri Kerupuk di Surau. Jurnal Integrasi Ilmu Syariah. 2(1), 99-110.

Iltiham, M.F. & Nizar, M. (2019). Label Halal Bawa Kebaikan. Fakultas Agama Islam Yudharta Pasuruan

Jasmine Syifa Azzahra Susilo, Asti Sri Mulyanti, & Temmy Fitriah Alfiany. (2024). Problematika Penerapan Pasal 4 Undang-Undang No. 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Di Kota Sukabumi. Aliansi: Jurnal Hukum, Pendidikan Dan Sosial Humaniora, 1(2), 31–39.

Kusnadi, M. (2019). Problematika Penerapan Undang-undang Jaminan Produk Halal di Indonesia. ISLAMIKA, 1(2),116-132.

Laily, D.N.F. & Fajar (2022). Analisis Problemlatika Pelaksanaan Sertifikasi Halal bagi Pelaku UMKM di Bangkalan. Masyrif:Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen, 3(1), 147-155.

Latifah, E. & Yusuf (2024). Urgensi Sertifikasi Halal dalam Meningkatkan Pertumbuhan Ekonomi Syariah di Indonesia. Jurnal Ekonomi dan Pembangunan Indonesia, 2(1), 80-92.

Ningrum, R.T.P. (2022). Problematika Kewajiban Sertifikasi Halal bagi Pelaku UMK di Kabupaten Madiun. Istithmar Jurnal Studi Ekonomi Syariah, 6(1), 43-58.

Nur Kasanah, & Muhammad Husain As Sajjad. (2022). Potensi, Regulasi, dan Problematika Sertifikasi Halal Gratis. Journal of Economics, Law, and Humanities, 1(2), 28-41.

Nuzulia & Khasanah, R. (2023). Urgensi Sertifikasi Halal pada Etika Produksi. Islamadina: Jurnal Pemikiran Islam, 24(1), 159-177.

Ramlan & Nahrowi. (2024). Sertifikasi Halal sebagai Penerapan Etika Bisnis Islami dalam Upaya Perlindungan bagi Konsumen Muslim. Ahkam, 14(1), 145-155.

Rusydiana, A., Ruhana, A., & As-Salafiyah, A. (2023). Problematika Penerapan Jaminan Produk Halal Di Indonesia: Analisis Tata Kelola Halal. Harmoni, 22(1), 167–186.

Salam & Makhtum (2022). Implementasi Jaminan Produk Halal Melalui Sertifikasi Halal Pada Produk Makanan dan Minuman UMKM di Kabupaten Sampang. QAWWAM The Leaders Writing Journal, 3(1),10-21.

Simbolon, S.E.A., & Hidayat, N.W.(2022). Prosedur dan Problematika Sertifikasi Halal di Indonesia. Masyrif: Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen, 2(1), 118-132.

Sucihati, R.N., Heriwibowo, D., & Kusmayadi, A. (2023). Analisis Permasalahan dan Penyelesaian pada Pelayanan Sertifikasi Halal di Kabupaten Sumbawa. SAMALEWA Jurnal Riset dan Kajian Manajemen, 3(2), 298-312.

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Syafitri, M.N., Salsabila, R. & Latifah, F.N. (2022). Urgensi Sertifikasi Halal Food dalam Tinjauan Etika Bisnis Islam. AL-IQTISHOD: Jurnal Pemikiran dan Penelitian Ekonomi Islam, 10(1), 016-042.

Warto & Samsuri (2020). Sertifikasi Halal dan Implikasinya bagi Bisnis Produk Halal di Indonesia. Al Maal, Journal of Islamic Economics and Banking, 2(1), 98-112.

Yakub, A. & Zein, F. (2022). Halal Certification in Government and Non Governmental Organization ; A Comparatif Analysis of Indonesia, Malaysia and Thailand”. JURNAL CITA HUKUM (Indonesian Law Journal), 10(1), 153-175.

Zulaiha, S., & Saepurohman, M. (2024). Problematika Pengajuan Sertifikasi Halal: Studi Kasus UMKM di Pasar Kordon. As-Syirkah: Islamic Economic & Financial Journal, 3(2), 835.

https://peraturan.bpk.go.id/Details/38709/uu-no-33-tahun-2014

https://peraturan.bpk.go.id/Details/161941/pp-no-31-tahun-2019

Published

2024-07-19

How to Cite

Usnan Usnan, Aisy Rahmadani, & Kortis Luhut Maharani. (2024). Problematika Dan Strategi Optimalisasi Sertifikasi Halal Di Indonesia. Journal of Islamic Economics and Finance, 2(3), 100–110. https://doi.org/10.59841/jureksi.v2i3.1557

Similar Articles

<< < 1 2 3 

You may also start an advanced similarity search for this article.