Penilaian Kinerja Karyawan Dengan Mengunakan Metode Balanced Srocecard Pada PT Dolphin Food & Beverage Tangerang

Authors

  • Rafi Adi Saputra Universitas Bina Sarana Informatika
  • Dedy Syahyuni Universitas Bina Sarana Informatika
  • Lady Diana Warpindyastuti Universitas Bina Sarana Informatika

DOI:

https://doi.org/10.59841/excellence.v2i1.955

Keywords:

Employee Performance, Balanced Scorecard, PT Dolphin Food & Beverage Tangerang

Abstract

Human resources owned by a company are an important key to the running of a company which includes the role of managing and utilizing employees to spur employee morale.  The purpose of this study was to assess employee performance using the balanced scorecard method at PT Dolphin Food & Beverage Tangerang. This research uses non-statistical quantitative methods with a sample of 3 employees with data collection in the form of interviews. Data analysis techniques using a comparative approach that is by comparing between performance appraisal conducted by PT Dolphin Food & Beverage Tangerang with performance appraisal based on Balanced Scorecard expressed descriptively. The results of this study indicate that the use of the Balanced Scorecard (BSC) method has a positive impact on employee performance appraisal at PT Dolphin Food & Beverage Tangerang through the perspective of the balanced scorecard. Compared to the Management by Objectives (MBO) method, the application of Balanced Scorecard at PT Dolphin Food & Beverage Tangerang shows many advantages. BSC provides a broader approach by taking into account its four main perspectives, resulting in a clearer picture of employee performance.

References

Imron, I. (2019). Analisa Pengaruh Kualitas Produk Terhadap Kepuasan Konsumen Menggunakan Metode Kuantitatif Pada CV . Meubele Berkah Tangerang. 5(1), 19–28.

Lubis, A. M. (2023). ANALISIS BALANCED SCORECARD SEBAGAI ALAT PENGUKUR KINERJA PERUSAHAAN ( Studi Kasus pada PT Toyota Astra Motor ). 1(1).

Mahdayeni, M., Alhaddad, M. R., & Saleh, A. S. (2019). Manusia dan Kebudayaan (Manusia dan Sejarah Kebudayaan, Manusia dalam Keanekaragaman Budaya dan Peradaban, Manusia dan Sumber Penghidupan). Tadbir: Jurnal Manajemen Pendidikan Islam, 7(2), 154–165. https://doi.org/10.30603/tjmpi.v7i2.1125

Muzaki, I. A., Mujahidah, & Erihadiana, M. (2021). Manajemen Sumber Daya Manusia sebagai Basis Penguatan Kualitas Pendidikan. Muntazam: Jurnal Manajemen Pendidikan Islam, 2(2), 14–31.

Rombe, M., & Dongoran, J. (2021). Tingkat Kinerja Karyawan Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kinerja Karyawan Yang Bekerja Dari Rumah (Work From Home) Selama Masa Pandemi Covid 19. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Sains Dan Humaniora, 5(3), 356. https://doi.org/10.23887/jppsh.v5i3.38536

Sari, M., Rachman, H., Astuti, N. J., Afgani, M. W., & Abdullah, R. (2023). Jurnal Pendidikan Sains dan Komputer Explanatory Survey dalam Metode Penelitian Deskriptif Kuantitatif Jurnal Pendidikan Sains dan Komputer. 3(1), 10–16.

Septiana, S., & Widjaja, O. H. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kinerja Karyawan pada PT. Jocelyn Anugrah Jaya. Jurnal Manajerial Dan Kewirausahaan, 2(3), 643. https://doi.org/10.24912/jmk.v2i3.9576

Seran, R. B., Sundari, E., & Fadhila, M. (2023). Jurnal Mirai Management Strategi Pemasaran yang Unik: Mengoptimalkan Kreativitas dalam Menarik Perhatian Konsumen. Jurnal Mirai Management, 8(1), 206–211.

Sulistiadi, W. (2023). KINERJA RUMAH SAKIT DENGAN PENDEKATAN BALANCED SCORECARD ( BSC ): STUDI KASUS. 9(2), 30–35.

Syahputra, B. (2022). Analisa Pengukuran Kinerja Dengan Menggunakan Metode Balanced Scorecard Pada PT . Sarana Agro Nusantara. 3(1), 31–45.

Tarigan, W. J., & Sinaga, M. H. (2022). Analisis Pengukuran Kinerja Untuk Mengevaluasi Perencanaan Strategis Dengan Menggunakan Balance Scorecard. 6(April), 1194–1207.

Widjaja, W. (2021). Analisis Kinerja Karyawan dan Faktor-Faktor yang Memengaruhinya: Studi Kasus di PT X. Jurnal Perspektif, 19(1), 32–40. https://doi.org/10.31294/jp.v19i1.9527

Zuniawan, A. (2020). IMPLEMENTASI METODE BALANCED SCORECARD UNTUK MENGUKUR KINERJA DI PERUSAHAAN ENGINEERING ( Study Case PT . MSE ). 5(2), 251–256.

Downloads

Published

2024-02-15

How to Cite

Rafi Adi Saputra, Dedy Syahyuni, & Lady Diana Warpindyastuti. (2024). Penilaian Kinerja Karyawan Dengan Mengunakan Metode Balanced Srocecard Pada PT Dolphin Food & Beverage Tangerang. Journal Economic Excellence Ibnu Sina, 2(1), 105–113. https://doi.org/10.59841/excellence.v2i1.955

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.