Literature Review: Asupan Gula, Garam, dan Lemak dengan Kejadian Obesitas
DOI:
https://doi.org/10.59841/jumkes.v3i3.3014Keywords:
Fat, Intake, Obesity, Salt, SugarAbstract
Obesity can occur in all age groups. Obesity can have an impact on an individual's physical health, as well as social and economic well-being. Energy intake constitutes a critical component in supporting the body's physiological functions and overall health. Energy is obtained from the foods and beverages a person consumes, which contain various food ingredients. However, some of these ingredients such as sugar, salt, and fat can pose health risks when consumed in excess of the recommended daily limits. This literature aims to review and analyze research findings related to the intake of sugar, salt, and fat in relation to obesity. The articles reviewed were published in both Indonesian and English within the last five years (2021–2025), and were sourced from online databases. The majority of the studies reviewed indicate a correlation between sugar, salt, and fat intake and obesity.
References
Amelia, A., & Nugroho, P. S. (2021). Hubungan Antara Frekuensi Konsumsi Mie Instan dan Minuman Soda dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja. Borneo Student Research, 2(2), 1105–1110. https://journals.umkt.ac.id/index.php/bsr/article/view/1783/809
Anwar, K., & Putri, S. A. (2024). The Relationship Between Snacking and Sugar , Salt , Fat Intake on Nutritional Status of Adolescents of SMKN 30 Jakarta. Indonesian Journal of Public Health Nutrition, 5(1), 72–82. https://doi.org/10.7454/ijphn.v5i1.1050
Arbie, F. Y., Harikedua, V. T., Setiawan, D. I., Labatjo, R., & Ruhmayanti, N. A. (2022). Overweight Dan Obesitas Pada Remaja Serta Pengaruhnya Terhadap Kesehatan Tulang. CV. Mitra Keluarga Sehat. http://repository.poltekkes-manado.ac.id/1006/1/Buku OVERWEIGHT DAN OBESITAS PADA REMAJA %283%29 %281%29.pdf
Badan Kebijakan Pembangunan Kesehatan. (2023). Survei Kesehatan Indonesia Dalam Angka 2023.
Budiarti, A., & Utami, M. P. P. (2021). Konsumsi Makanan Cepat Saji Pada Remaja Di Surabaya. Sustainability (Switzerland), 11(1), 8–14. http://scioteca.caf.com/bitstream/handle/123456789/1091/RED2017-Eng-8ene.pdf?sequence=12&isAllowed=y%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.regsciurbeco.2008.06.005%0Ahttps://www.researchgate.net/publication/305320484_SISTEM_PEMBETUNGAN_TERPUSAT_STRATEGI_MELESTARI
Jamaludin, F. N., Ana Dina, R., Fajriah, E., & Zahra, A. (2023). Pola Konsumsi Makanan Sumber Gula, Garam, Lemak dan Hubungannya dengan Penyakit Obesitas di Desa Babakan. Jurnal Sains Dan Teknologi Kesehatan, 4(2), 25–31. https://doi.org/10.52234/jstk.v4i2.292
Kartolo, M. S., & Santoso, A. H. (2022). Hubungan Frekuensi Konsumsi, Asupan Energi, Lemak, Gula, Dan Garam Dalam Fast Food Dengan Kejadian Obesitas Pada Siswa/I Smp X Yogyakarta. Ebers Papyrus, 28(1), 38–50. https://doi.org/10.24912/ep.v28i1.19419
Kemenkes. (2021). Pedoman Pengelolaan Pencegahan Obesitas Bagi Tenaga Kesehatan Di Fasilitas Kesehatan Tingkat Pertama (FKTP). In Direktorat Jenderal Pencegahan dan Pengendalian Penyakit. http://scioteca.caf.com/bitstream/handle/123456789/1091/RED2017-Eng-8ene.pdf?sequence=12&isAllowed=y%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.regsciurbeco.2008.06.005%0Ahttps://www.researchgate.net/publication/305320484_SISTEM_PEMBETUNGAN_TERPUSAT_STRATEGI_MELESTARI
Kemenkes RI. (2023). Panduan Hari Obesitas Sedunia. In Direktorat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Tidak Menular.
Mellisa, M., Simanjuntak, B. Y., & Krisnasary, A. (2023). Hubungan Pola Konsumsi Gula, Garam dan Minyak Dengan Obesitas Sentral Pada Pegawai Pemerintah di Kantor Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Daerah Provinsi Bengkulu. Amerta Nutrition, 7(2SP), 118–123. https://doi.org/10.20473/amnt.v7i2sp.2023.118-123
Permenkes. (2013). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 30 Tahun 2013 Tentang Pencantuman Informasi Kandungan Gula, Garam, Dan Lemak Serta Pesan Kesehatan Untuk Pangan Olahan Dan Pangan Siap Saji.
Permenkes. (2020). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 2 Tahun 2020.
Putri, A. Z., Juhairina, Istiana, Triawanti, & Setyohadi, D. (2023). Hubungan Kebiasaan Sarapan Dan Asupan Energi Dengan Kejadian Obesitas Pada Mahasiswa Pskps Fk Ulm Tahun 2022. Homeostasis, 6(1), 1–8. https://doi.org/10.20527/ht.v6i1.8789
Putri, D. A., Wahyuningsih, U., & dan Avliya Quratul Marjan. (2024). Faktor Risiko Konsumsi Gula, Garam, dan Lemak, Kualitas Tidur, Aktivitas Fisik Kaitannya dengan Obesitas Sentral pada Pegawai UPN “Veteran” Jakarta. 3(4), 278–285.
Putri, E. B. A., Nurbaeti, T. S., Dhewi, S., Conterius, R. E. B., Badi’ah, A., Rozi, F., Afrinis, N., Afrinis, N., Saragih, M., Bintanah, S., Widyarni, A., Pijaryani, I., Utami, K. D., Sambriong, M., Wahyuni, L. E. T., Wahyuningrum, D. R., Siddiq, M. N. A. A., Inayah, H. K., Lasep, W., … Majiding, C. M. (2023). Ilmu Gizi dan Pangan (Teori dan Penerapan). In Konsep Dasar, Paradigma Dan Ruang Lingkup Ilmu Gizi. CV. Media Sains Indonesia. https://zlibrary-id.se/book/26086279/fae0cf
Rachma, R. A., & Mahmudiono, T. (2023). Hubungan Faktor Genetik dan Asupan Energi dengan Kejadian Obesitas. Media Gizi Kesmas, 12, 1002–1006.
Rokhmah, L. N., Purba, R. B. S. D. H., Anggraeni, N., Suhendriani, S., Farid, A., Kristianto, M. W. H. Y., Hasanah, L. N., Argaheni, N. B., Anto, Handayani, T., & Rasmaniar. (2022). Pangan dan Gizi. In Yayasan Kita Menulis.
Rolag, A. M. (2022). Hubungan Pola Konsumsi Gula, Garam, Lemak dengan Status Gizi Siswa Siswi Sekolah Dasar Islam Terpadu An-Najah di Kota Depok. In Skripsi. Universitas Binawan.
Shabrina, E., Briawan, D., Ekayanti, I., & Riyadina, W. (2022). Changes in sugar, salt, and fat intake among obese adults: cohort study. Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics, 10(3), 109–118. https://doi.org/10.21927/ijnd.2022.10(3).109-118
Timah, S. (2023). Hubungan Kebiasaan Mengkonsumsi Junkfood Dengan Kejadian Obesitas Pada Siswa Di SD Katolik Don Bosco Manado. 2(1), 28–31.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jurnal Mahasiswa Ilmu Kesehatan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.