Hubungan Pola Makan, Stres, dan Kualitas Hidup dengan Kejadian Dispepsia Fungsional pada Pasien di IGD RS. Rizani Paiton
DOI:
https://doi.org/10.59841/an-najat.v1i4.546Keywords:
Dietary Patterns, Stress, Quality of Life, Functional DyspepsiAbstract
Dyspepsia is a collection of symptoms related to various gastrointestinal disorders, including nausea, vomiting, bloating, upper abdominal pain, feelings of fullness in the upper abdomen, and early satiety. This study aims to determine the Relationship Between Dietary Patterns, Stress, and Quality of Life with the Incidence of Functional Dyspepsia in Patients at the Emergency Department of Rizani Hospital, Paiton.The research utilized an analytical correlational design with a cross-sectional approach, involving a sample of 32 respondents selected through accidental sampling technique.The findings of this study revealed that respondents had a category of poor dietary patterns in 19 cases (59.4%), had a moderate level of stress in 18 cases (56.2%), had a very good quality of life in 18 cases (56.2%), and had a history of dyspepsia in 17 respondents (53.1%).The Chi-Square analysis results indicated a significance value of α<0.05 for dietary patterns (0.000), stress level (0.000), and quality of life (0.004), signifying a Relationship Between Dietary Patterns, Stress, and Quality of Life with the Incidence of Functional Dyspepsia in Patients at the Emergency Department of Rizani Hospital, Paiton. The results of logistic linear regression analysis showed an Exp(B) value of 0.657 for dietary patterns, signifying that among the three factors, dietary patterns were the most dominant factor.Integrating the research findings into patient care procedures and guidelines can enhance patient care by considering dietary patterns, stress management, and quality of life. If you have a history or symptoms of functional dyspepsia, consider seeking medical advice from qualified healthcare professionals. Proper treatment and symptom management can improve your quality of life.and increase the number of samples so that the results of the study are maximized
.
References
Nuri & tovani, 2021. Kenali Dispepsia & Cerdas Dalam Penanganannya (Disertai Resep Olahan Herbal untuk Dispepsia).tasikmalaya. Omera Pustaka.http://repo.poltekkestasikmalaya.ac.id/1609/1/Kenali%20Dispepsia%20%26%20 Cerdas%20dalam%20Penanganannya%20%28Disertai%20Resep%20Ol ahan%20Herbal%20untuk%20Dispepsia%29.pdf.
Black CJ, Paine PA, Agrawal A, et al. 2022. British Society Of Gastroenterology Guidelines On The Management Of Functional Dyspepsia. BMJ.https://gut.bmj.com/content/gutjnl/71/9/1697.full.pdf
Evalina dkk, 2021. Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian dispepsia pada pasien rawat jalan poli penyakit dalam di rsud koja (studi pada pasien rawat jalan poli penyakit dalam di rsud koja tahun 2020). Jurnal Kesehatan komunitas Indonesia Vol 17 no 1 Maret 2021.
Christia Dora Tobelo, Nancy S.H Malonda, & Marsella D. Amis. 2021. Gambaran Pola Makan Pada Mahasiswa Semester Vi Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sam Ratulangi Selama Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Kesmas, Vol. 10, No 2.
Suzani dkk, 2020. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Dispepsia Pada Remaja Di Puskesmas Krueng Barona Jaya Kabupaten Aceh Besar. Jurnal Biotik. P-ISSN: 2337-9812, E-ISSN: 2549-1768 Vol. 8, No.1 Ed.April 2020, Hal. 119-125
Indry Kalangi, Siska Sibua & Grace Watun. 2023. Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Dispepsia Pada Remaja di IGD RSU Gmim Kalooran Amurang. Madani: Jurnal Ilmiah Multidisiplin Volume 1, Nomor 6, Juli 2023, Halaman 91-96.
Raisa Daffa Zuhair dkk, 2023. Hubungan Antara Pola Makan Dan Stres Terhadap Kejadian Penyakit Gastritis Di Desa Tembung Kecamatan Percut Sei Tuan. Jurnal Keperawatan dan Kesehatan Masyarakat. P-ISSN 2252- 8865 E-ISSN 2598-4217 Vol 12, No 2 Juli, 2023.
Mochamad, Kurniawan. 2022. Hubungan Antara Pola Makan Dengan Sindrom Dispepsia Pada Mahasiswa Angkatan 2019—2021 Program Studi Pendidikan Dokter Fakultas Kedokteran Dan Ilmu Kesehatan Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang. Malang: UIN maulana malik ibrahim.
Novia Syafitri, Adam M. Ramadhan, & Muhammad Faisal, 2021. Evaluasi Penggunaan Obat pada Pasien Dispepsia di Rumah SakitSamarinda Medika Citra Tahun 2021. e-ISSN: 2614-477810-12 Desember 2021.
Friesca & dkk, 2021. Pengetahuan Mahasiswa Universitas Airlangga Mengenai Dispepsia, Gastritis, dan Gerd beserta Antasida sebagai Pengobatannya. Universitas airlangga; Jurnal Farmasi Komunitas Vol. 8, No. 2, (2021) 58-65.
Ingrid Nurimani Ansari et a, 2023. Hubungan Derajat Stres dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Fungsional pada Mahasiswa FK UNISBA. Universitas Islam Bandung jurnal Riset Kedokteran (JRK). Volume 3, No. 1 Halaman: 57-62, juli 2023.
Suryati, 2019. Karakteristik Penderita Dispepsia Pada Kunjungan Rawat Jalan Praktek Pribadi Dr. Suryanti Periode Bulan Oktober-Desember 2018. Jurnal menara ilmu. Universitas muhammadiyah sumatra barat. Vol.XIII No.5 April 2019.
Hubungan Depresi, Ansietas, Dan Stres Dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Pada Mahasiswa Tahun Pertama Di Fakultas Kedokteran Universitas Andalas Sebelum Dan Sesudah Ujian Blok. Universitas andalas. Jurnal kesehatan andalas vol. 9. No, 11. Tahun 2020.
Endry Ariyanto, Nurwahida Puspitasari, & Dinda Nur Utami. 2022. Aktivitas Fisik Terhadap Kualitas Hidup Pada Lansiaphysical Activity To Quality Of Life In The Elderly. Jurnal Kesehatan Al-Irsyad Vol Xiii, No.2. September 2020.
Muhammad dkk, 2022. Hubungan Faktor Risiko dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Fungsional pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Khairun. Universitas Khairun. Medula, Volume 10 Nomor 1 Bulan Oktober 2022.
Vera Sesrianty, & Nursyila Apzari. 2022. Hubungan Pola Makan Dan Makanan Iritatif Dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Di Puskesmas X Kota Payakumbuh. Jurnal Kesehatan Tambusai, EISSN: 2443-0218 9 Volume 3, Nomor 2, Juni 2022.